
Godset Le Fay d'Homme är en familjegård belägen i Monnières nära Nantes i Loiredalen.
Som helhet bedrivs odlingen inom ekologiskt och biodynamiskt jordbruk, certifierat av Ecocert och Demeter.
I Monnières och de omgivande samhällena arbetar Vincent Caillé och hela teamet med att få människor att uttrycka sig själva... de tre stora terroirerna på godset Le Fay d'Homme.
Ett brett utbud av Muscadet-terroirer och boskap kompletteras av en Gros-Plant, två uråldriga metoder och några röda druvsorter i en enda druvsort eller blandning.
Druvsort: Melon B.
Vingårdarnas ålder: 33 år i genomsnitt
Terroir och ursprung: orthogneiss underlag, byn Maisdon-sur-Sèvre
Skördar: handskördade, 6 september 2023
Vinframställning och lagring: lätt sedimentering över natten, inhemska jästar, lagring på jäsningsbotten i sandstensamfora, buteljerad 6 juni 2024
Produktion: certifierad inom ekologiskt och biodynamiskt jordbruk
Smak: ett vin som är långt i gommen, kraftfullt, välstrukturerat med mineralitet
Kombinationer: skaldjur, fisk i sås (beurre blanc), vitt kött, mjukost
Servering: färsk, cirka 9-11°C
Druvsort: Melon B.
Ålder på vingårdar: 32 och 45 år gammal
Terroir och ursprung: vulkanisk bergart av gabbrotyp, byn Monnières
Skördar: handskördade den 12 september 2023
Vinifiering och lagring: lätt sedimentering över natten med hjälp av gravitationen, inhemska jästar, lagring på jäsningsbotten i amforor, buteljerad den 25 juli 2024
Produktion: 1048 flaskor, certifierade inom ekologiskt och biodynamiskt jordbruk
Smak: ett vin som är långt i gommen, välstrukturerat med mineralitet
Kombinationer: fisk i sås (beurre blanc), vitt kött, mjukost
Servering: färskt, cirka 10-12°C, dekantera vinet 2 timmar före servering
Lagringspotential: 10-12 år
Terre de gneiss
Druvsort: Melon B.
Vingårdarnas ålder: 67 år gammal
Terroir och ursprung: metamorfa bergarter av gnejstyp, byn Monnières
Skördar: handskördade, 8 september 2023
Vinframställning och lagring: inhemska jästar, lagring på jäsningsbotten i ett cementägg och amfora, buteljerad den 15 mars 2024
Produktion: certifierad inom ekologiskt och biodynamiskt jordbruk
Smak: ett vin som är långt i gommen, välstrukturerat med mineralitet
Kombinationer: fisk i sås (beurre blanc), vitt kött, mjukost
Servering: färskt, cirka 10-12°C, dekantera vinet 2 timmar före servering
Lagringspotential: 8-10 år

Vingården
I hjärtat av appellationen Muscadet Sevre et Maine, vid le Fay d’Homme nära Monnières, har familjen Caillé varit vinodlare i fem generationer. Vincent Caillé, som tog över familjevingården 1986, är en del av en ny generation vinodlare som bestämde sig för att driva en politik med kompromisslös kvalitet. Med passion och envishet producerar han Muscadet Sevre et Maine med högt uttryck. På olika typer av jordar (gnejs, gabbro och ortognejs) bearbetar han marken med jordbearbetning eller naturligt gräs. Odlade "ekologiskt" sedan 1996, blommar vinstockarna på levande jordar som har återfått sina vilda tulpaner, en skyddad art som länge drabbats av kemiska behandlingar i regionen. Vincent Caillé är en av få vinodlare från Nantes som producerar "ekologisk" Muscadet, ett sant prästerskap tack vare det havsliknande klimatet och melonens benägenhet att välkomna mögel. I källaren vinifierar han sina viner på traditionellt sätt med inhemsk jäst och lång lagring på bottensatsen. Hans viner, med fantastiska priser, har en anmärkningsvärd densitet och känslighet som återställer bilden av en återuppväckt appellation.

_edited.png)


